Hendrik Jutte is het vierde kind en tweede zoon van meester kleermaker Arnoldus Jutte en Anna Catharina van Dijk. Hij is op 3 maart 1777 rooms-katholiek gedoopt als Henricus in de kerk in de Oude Molstraat in Den Haag.1Haags Gemeentearchief, DTB Den Haag, Rooms-katholieke kerk, Kerk in de Oude Molstraat, boek 333, folio 269 (afbeelding 3-72).
Op 18-jarige leeftijd treedt hij in dienst als soldaat bij het leger van de Bataafse Republiek. Op 30 oktober 1795 wordt hij voor zes jaren als ruiter aangenomen bij het 1ste Regiment Zware Cavalerie onder leiding van kolonel Gerard Durij.2Nationaal Archief, Inventaris van de stamboeken der Landmacht, 1ste Regiment Zware Cavalerie (inv.nr. 57), folio 1 (afbeelding 8). Hij is en ingedeeld bij Compagnie A onder bevel van ritmeester Antonij Kip.3Nationaal Archief, Inventaris van de stamboeken der Landmacht, 1ste Regiment Zware Cavalerie (inv.nr. 57), folio 49 (afbeelding 39). De lengte van Hendrik op kousen bedraagt 5 voet, 5 duim (ongeveer 1,65 meter).4Nationaal Archief, Inventaris van de stamboeken der Landmacht, 1ste Regiment Zware Cavalerie (inv.nr. 57), folio 80 (afbeelding 60).
Twee jaren later wordt in de kerk in de Oude Molstraat op 22 oktober 1797 Arnoldus Henricus gedoopt, onwettige5In het begin van het doopboek staat dat bij dopen van kinderen uit een onwettige verbintenis een x wordt gezet. zoon van Henricus Jutte en Alida van der Velde. Peter en meter zijn de grootouders van vaderskant Arnoldus Jutte en Cathrina van Dijk.6Haags Gemeentearchief, DTB Den Haag, Rooms-katholieke kerk, Kerk in de Oude Molstraat, boek 337, folio 8 (afbeelding 1-11).
Hendrik, zoals het kind ook wordt genoemd, wordt net geen drie jaar. Hij overlijdt aan de pokken en wordt op 30 september 1800 begraven op het kerkhof Eikenduinen.7Haags Gemeentearchief, impost op trouwen en begraven, boek 32, folio 120 (afbeelding 2-25). Idem, DTB Den Haag, Doodboek van Eik en duinen, boek 373, folio 6 (afbeelding 1-11). Van de relatie met Alida van der Velde is verder niets bekend.8Alida van der Velde is op 24 juli 1773 rooms-katholiek gedoopt in de kerk in de Oude Molstraat te Den Haag als dochter van Jacobus van der Velde en Clasina Haring. Op 31 juli 1803 gaat ze in Den Haag in ondertrouw met Jacobus Harskam uit Breda. Ze trouwen voor het stadhuis en in de doopkerk van Alida op 14 augustus 1803. Alida overleeft haar man en sterft op 40-jarige leeftijd op 6 maart 1814 in Wassenaar.
Hendrik maakt kennis met Maria Kijzer. Ze is in Maarssen geboren en aldaar op 25 april 1779 rooms-katholiek gedoopt als dochter van Manes Kijsers en Truij Wolf Velthuysen.9Familysearch, DTB Maarssen, doopregister rooms-katholiek, boek 308, folio 63v (afbeelding 307). In januari 1799 geven ze bij het vredegerecht van Maarssen aan te willen trouwen. De gerechtsbode noteert op 10 februari 1799 dat Hendrik Jutte minderjaarig j.m. gebooren te Loosduijnen en dienende als ruijter onder het 1e regiment Bataafsche Cavallerij thans in guarnisoen te Leijden en Maria Kijzer minderjaarigen j.d. gebooren en woonende alhier zig in den huwelijken staat zullen begeven. De afkondigingen hebben plaatsgevonden op 27 januari, 3 en 10 februari. Hij heeft bovendien een aantal ingeleverde stukken bewaard.10Familysearch, Gerecht Maarssen ondertrouw, boek 311c, afbeeldingen 645-649.
Mogelijk heeft de vader van de bruid informatie gekregen of geruchten gehoord over de eerdere relatie of het zoontje van Hendrik Jutte. Hij heeft een brief gestuurd naar ritmeester Kip. De inhoud is niet bekend, maar hij stelt wel de vraag of het niet verstandig is de afkondigingen ook in andere plaatsen te doen. Het antwoord van de ritmeester van 29 januari is bewaard. Vermoedelijk is de ritmeester op de hoogte van Hendrik’s voorgeschiedenis, maar wil hij die niet delen of in de openbaarheid laten komen. Hij is in zijn brief aan Hermannis Keyser heel stellig: so lank als hij onder mijn dienst geweest is, heeft hij geen half jaar een vaste plaats gehad. Ook getuyg ik dat hij onder mijn dienst geen vrouwspaarsoon gehadt heeft dann hij uytstaande mee heeft gehad als met dese Maria Keyser. Daarbij stuurt hij Hermannis een briefje mee voor de municipaliteit met zijn toestemming.
Omdat Hendrik minderjarig is, heeft hij toestemming van zijn ouders nodig. Vanuit het garnizoen in Leiden geeft hij ‘een vriend’ een briefje mee, met het verzoek aan zijn vader en moeder dit instemmend te ondertekenen en mee retour te geven. Zijn vader ondertekent met aarnoldus jütte, zijn moeder zet een kruisje.
Eerwaarde vaader en moeder,
Ik kan niet naalaaten ue met deesee ochaasie een letter tee melde, terwijl ik nog fris en gesont ben.
Ik hoogde dat ue deese in een goede gesonthijt mag aantreffen. Waar het anders, het soude mij van hertenleet zijn, eerwaarde vaader en moeder.
Ik moet ue tee kennee geeve als dat ik van siens ben om met Maariea Keyser tee trouwe. Maar vaader en moeder mijn geebooje kaanne niet gaan of ik moet een briefie van ue hant hebbe.
Maar weest zoo goet en teykent daar ue hant maar onder en steirt hem dan ten eerstee weederom met die vrint.
Lieve vaader en moeder ik bleijve met alle agteng ue zoon en tot in der doot.
Hendrik Jutte
Leijden den 28 Januarij 1799
De huwelijksvoltrekking vindt plaats op 10 februari 1799.