Noord-Holland

De kaarten hieronder geven een globale geografische verspreiding van de naamdragers geboren vóór 1925. Klikken op een kaart geeft een vergroting.


Zaandam1: Nakomelingen van Pieter Claasz Jut en Neeltje Willems, Oostzaandam vanaf circa 1664. Klik hier.

Maak een Topotijdreis door de omgeving.


Gerrit Claasz Jut
Gerrit Klaase Jut is op 17 maart 1731 gedoopt in de doopsgezinde gemeente van Oostzaandam. Zijn geboortejaar zal dan rond 1711 liggen. Hij is de zoon van Claas Pietersz Jut en Guurtje Adriaans Peereboom. Hij trouwt rond 1735 met Aaltje Piters Ouwejan, uit welk huwelijk drie kinderen bekend zijn. Na het overlijden van Aaltje in 1749 trouwt hij rond 1753 met Guurtje Jans Bon en heeft met haar nog één zoon. In 1782 overlijdt Gerrit in Oostzaandam.
Lees verder …

Het graf van de familie Jut in de Noorderkerk te Amsterdam
De Noorderkerk van Amsterdam ligt aan de Noordermarkt in het hart van de Jordaan. De kerk is gebouwd tussen 1620 en 1623 om de in de 17e eeuw snel groeiende bevolking van de Westelijke Grachtengordel en Jordaan een protestantse kerk te bieden. Lees verder …

Pieter Nicolaas Jut en Sara Westendorp
Pieter Nicolaas Jut wordt op 21 oktober 1757 in Amsterdam geboren als zoon van Nicolaas Jut en Christina Hagen. Hij wordt op 17 november 1776 op negentienjarige leeftijd gedoopt bij de doopsgezinde gemeente Lam en Toren. Lees verder …

Huize Vroeglust in Breukelen, veiling van de inboedel in 1872
Dirk Jut wordt op 19 juni 1790 te Amsterdam geboren als jongste zoon van de vermogende koopman Pieter Nicolaas Jut en zijn vrouw Sara Westendorp. Dirk blijft ongehuwd en overlijdt op 12 februari 1872 te Breukelen in huize Vroeglust. Lees verder …

Amsterdam2: Nakomelingen van Wolf David Fischman en Marianne Mirjam Aron, gehuwd Amsterdam circa 1745. Klik hier.


Juttepeer
Een naam omhuld met raadsels. De Juttepeer is een perenras dat al eeuwen bestaat. In 1435 worden twee jueteperen geleverd voor de boomgaard van de abdij van Averbode. De perenboom groeit vrij snel en vormt op jeugdige leeftijd een brede kroon en groeit op latere leeftijd groot en hoog uit. De bomen kunnen oud worden. De oudste perenboom van Nederland (de juttepeer) is geplant in 1647 en staat in het Heilig Geest Hofje in Den Haag. Lees verder …

Auschwitz monument Amsterdam
Slachtoffers van het naziregime
Van de Joodse naamdragers Jut en hun familieleden in Amsterdam heeft vrijwel niemand de tweede wereldoorlog overleefd. Eerst zijn ze overgebracht naar Kamp Westerbork en vandaaruit verder getransporteerd naar vooral Oost-Europa. Ze zijn door de nazi’s vermoord of sterven door de ontberingen in de werk- en concentratiekampen .  Lees verder …

Amsterdam3: Nakomelingen van Johan Coenraad Jutte en Anna Margaretha Braun, Leiden vanaf 1766. Klik hier.

Maak een Topotijdreis door de omgeving.


Amsterdam7: Nakomelingen van Albertus Gutten en Maria van den Burg, gehuwd Amsterdam 1779. Klik hier.


Amsterdam8: Nakomelingen van Friedrich Ludwig Götte en Theodora Louisa Help, gehuwd Amsterdam 1850. Klik hier.


Adverteren in de krant
Adverteren in de krant was vroeger één van de weinige mogelijkheden een groter publiek te bereiken. Advertenties zijn er in vele soorten. Hier staan enkele voorbeelden. Kijk verder …